Dag 9. Glenwood Springs - Arches

Dinsdag 9 mei 2017 
Afstand: 332 km | Reistijd: ongeveer 4,55 uur

GLENWOOD SPRINGS, COLORADO

Glenwood Springs is een levendige plaats in de Amerikaanse staat Colorado. In miljoenen jaren tijd sleet water de Glenwood Caverns uit in Iron Mountain. Je kunt een rondleiding volgen door het grottenstelsel en een ritje maken in de zweefmolen, achtbanen of kabelbaan bovengronds. Ook zijn er heetwaterbronnen en kun je de uitdagende trail naar het schitterende Hanging Lake volgen. Glenwood Springs is meer dan slechts een overnachtingsplaats.

We komen langs Grand Junction, ligt aan de Colorado-rivier, in de vijftig kilometer lange Grand Valley. Vlakbij Grand Junction en Fruita ligt een prachtige bezienswaardigheid: het Colorado National Monument.
We rijden naar het Colorado Monument via de prachtige RimRock Drive.

COLORADO NATIONAL MONUMENT

Het Colorado National Monument ligt in het uiterste westen van de staat Colorado, op korte afstand van Interstate 70.

Rimrock Drive

De Rim Rock Drive, een 37 kilometer lange weg die zowel voor voertuigen als fietsers toegankelijk is. Rijdend op deze weg kijk je uit over kloven en fascinerende rotsformaties. Trek je wandelschoenen aan voor een mooie wandelroute en misschien zie je onderweg wel dikhoornschapen of adelaars.

De 37 kilometer lange Rim Rock Drive loopt van oost naar west door het park. De weg is vrij steil en je mag er maximaal 25 mp/h rijden. Aan de weg liggen verschillende uitzichtpunten, een bezoekerscentrum en een camping. Mooie viewpoints zijn Fruita Canyon View, Grand View, Coke Ovens en Ute Canyon View. Je kunt de weg met je auto of camper rijden. Ook fietsers zijn welkom op de route, maar het traject is vrij zwaar. Aan de Rim Rock Drive starten verschillende trails.
Op de route kom je door drie verschillende tunnels. Campers passen daar prima doorheen, mits ze niet te dicht langs de rand rijden. De tunnels hebben een hoogte van 11,5 ft (aan de zijkanten) tot 16,5 ft (in het midden bovenaan). De mooiste tijd om de Rim Rock Drive te rijden is rond zonsondergang.
Langs de route liggen 19 verschillende viewpoints, vanwaar je een steeds wisselend panoramisch zicht hebt op de lager gelegen canyons. De weg bevindt zich op een hoogte variërend van 1.430 tot 2.024 meter.

Aan de oostzijde van het park ligt de plaats Grand Junction, aan de westzijde ligt de kleinere plaats Fruita. Vanuit Grand Junction kan je via de Monument Road naar het park rijden, de afstand naar de zuidoostelijke ingang bedraagt 4 mijl. Je rijdt dan via de Rim Rock Drive verder het park in.
Allereerst kom je voorbij de Devils Kitchen Picnic Area. Daarna begint de weg flink te stijgen, over een afstand van 4 mijl ga je ruim 380 meter omhoog. In dit deel van de weg komen diverse steile bochten voor. Direct langs de weg ligt Cold Shivers Viewpoint, vandaar heb je zicht over Columbus Canyon.

In het 8 mijl lange tweede deel van de Rim Rock Drive komen minder hoogteverschillen voor. Je passeert achtereenvolgens Red Canyon Overlook, Ute Canyon View, Fallen Rock Overlook en Upper Ute Canyon Overlook. Red Canyon en Ute Canyon lijken op elkaar, je ziet hier verticaal gestreepte rotswanden en veel vegetatie. Vanaf Red Canyon Overlook zie je de plaats Grand Junction in de verte liggen. Kort voorbij Ute Canyon View bereikt de weg het hoogste punt, 2.024 meter.

Hierna volgt het mooiste deel van het park. Vanaf diverse viewpoints heb je zicht over Monument Canyon, dat is de langste van de vier hoofdcanyons. Er liggen veel mooie rotsformaties, zoals de Coke Ovens, een groep naast elkaar gelegen ronde monolieten. De belangrijkste blikvanger is de bijna 140 meter hoge spire Independence Monument. Er zijn diverse korte en langere wandelpaden aangelegd, ook vind je langs dit gedeelte van de Rim Rock Drive het Visitor Center van het park.

De Fruita Canyon view

Voorbij het Visitor Center begint het laatste deel van de route, het is dan nog 7 mijl rijden tot aan het einde van de Rim Rock Drive. Ook hier vind je nog diverse uitkijkpunten. Direct naast de nu steeds dalende weg kom je nog voorbij Balanced Rock. Nadat je het park hebt verlaten kan je doorrijden tot de 2 mijl verderop gelegen plaats Fruita, je kan ook langs de noordzijde van het park terugrijden naar Grand Junction (12 mijl).

We vervolgen onze weg en zullen de staat Colorado verlaten en rijden Utah binnen. We rijden op de I-70 en nemen de afslag richting Cisco en nemen daarna de afslag naar de scenic route UT128. We gaan op weg naar onze volgende stop ‘Arches’.
Aangezien er vrijwel het gehele  jaar wegwerkzaamheden rondom Arches zijn, moeten we afwachten in hoeverre we alles kunnen zien. We zullen in Moab onze Campground kiezen.