Dag 4. Badlands - Rapid City

Donderdag 4 mei 2017
Afstand: 120 km | 80 mijl | Reistijd: ongeveer 1,5 uur

Vandaag gaan we de Badlands verkennen en zullen we uiteindelijk in Rapid City onze volgende overnachtingsplek gaan opzoeken.

BADLANDS

Dit nationale park in het zuidwesten van South Dakota wordt gekenmerkt door bijzondere canyons en rotsformaties. Het nationale park beschermt een groot stuk prairie en heeft het uiterlijk van een haast onaards landschap, dat bestaat uit rotspilaren en steile kloven.

Het kale gebied vormt het leefgebied van bizons, dikhoornschapen, prairiehonden en (bedreigde) zwartvoetige fretten.

Het park staat bekend als een belangrijke vindplaats voor archeologen. Er zijn fossielen van dertig miljoen jaar oud gevonden en overblijfselen van neushoorns en sabeltandtijgers opgegraven. De Badlands Scenic Loop Road vormt de hoofdweg door het park.

BADLANDS SCENIC ROUTE
De weg loopt langs Badlands Wall; een muur van torens en pilaren. Langs de weg zijn verschillende uitzichtpunten van waaruit je de Badlands en de aangrenzende Buffalo Gap National Grasslands kunt zien.

De route zelf is in ongeveer een uur te rijden, maar neem zeker ook de tijd om onderweg te stoppen (er zijn 12 gemarkeerde stops) en te genieten. 

TIP Ga wandelen! Kies uit een van de wandelingen die allemaal toegankelijk zijn vanaf de Badlands Loop Road.

Door Trail (Ligt vóór de camping)
0.75 miles/1.2 km (round trip)
Easy. An accessible ¼ mile boardwalk leads through a break in the Badlands Wall known as "the Door" and to a view of the Badlands. From there, the maintained trail ends. Travel beyond this point is at your own risk. Watch for drop-offs.
Window Trail (ligt vóór de camping)
0.25 miles/0.4 km (round trip)
Easy. This short trail leads to a natural window in the Badlands Wall with a view of an intricately eroded canyon. Please stay on the trail.
Notch Trail
1.5 miles/2.4 km (round trip)
Moderate to strenuous. Mensen met hoogtevrees kunnen deze 2,5 kilometer lange trail beter laten voor wat het is. Een deel van de route gaat namelijk over een schuine wand, die je door middel van een ladder moet beklimmen. Eenmaal boven aangekomen heb je een uitzicht over de Cedar Pass Area. De route eindigt bij een opening in de rotsen; de Notch. Vanaf hier heb je een uitzicht over de White River Valley en Pine Ridge Reservation.

Fossil Exhibit Trail (ligt aan het einde van de Badland Scenic Loop)
0.25 miles/0.4 km (round trip)
Easy. Fully accessible boardwalk trail features fossil replicas and exhibits of now extinct creatures that once roamed the area. Deze trail is goed toegankelijk en kort (zo'n twintig minuten lopen), met langs de route informatie over fossielen.

TIP Bezoek een van de Visitor Centers. U vindt hier souvenirs, een boekwinkel, wisselende tentoonstellingen en vriendelijke vrijwilligers en Park Rangers die u kunnen vertellen welke wandeling het meest geschikt voor u is, welke activiteiten er georganiseerd worden, waar het meeste wildlife te vinden is, op welke plek u de mooiste foto kunt maken en nog veel meer!

TIP Bezoek Badlands National Park rond zonsopkomst of zonsondergang. De zonnestralen zorgen voor een prachtig kleurenspel en leveren geweldige foto’s op.

TIP Om wildlife in de Badlands te spotten, is de 30 minuten durende Sage Creek Rim Road naar Robert’s Prairie Dog Town een goede optie. Hier kan je ws niet met de camper rijden.

TIP Rijdt u vanaf Rapid City over de Interstate 90 naar Badlands National Park, stop dan onderweg in Wall om de wereldberoemde Wall Drug Store te bezoeken en lekker te lunchen (dit is een van de weinige eetgelegenheden hier). De tientallen borden langs de weg zorgen er wel voor dat u deze stop niet kunt missen!

De Badlands Loop Scenic Road biedt prachtige uitzichtpunten. Hierondr enkele uitzichtpunten vanaf de Badlands Scenic Loop (Highway 240):

Cedar Pass en Balanced Stone

Panorama point en Yellow Mounds

Pinnacles overlook en Sage Creek

Sheep Mountain Table en Red Shirt Table Overlook

Geschiedenis
De Badlands zijn ontstaan als gevolg van twee geologische processen: afzetting en erosie. Door afzettingen van verschillende materialen zoals zand, zilt en klei zijn verschillende lagen sedimentgesteente ontstaan. Vanaf het krijttijdperk (75 tot 67 miljoen jaar geleden) tot aan het oligoceen (34 tot 26 miljoen jaar geleden) is het gebied onder andere een zee, tropisch land en een bebost land met rivieren geweest. Elk landschap had eigen kenmerken, die nu weerspiegeld worden in de verschillende kleuren gesteentelagen. De lichtgekleurde Sharps Formation, die nu de ruwe pieken en canyons vormt, is de jongste gesteentelaag en werd 28 tot 30 miljoen jaar geleden door wind en water gevormd. Het klimaat was destijds droog en koel en vulkaanuitbarstingen bedekten het land met as. In de lager gelegen gebieden bleven de rivieren vanuit de Black Hills gesteente afzetten. Het afzetten van materiaal stopte 500.000 jaar geleden, toen de Cheyennerivier de stroompjes vanuit de bergen bij zich voegde. Het water bereikte de Badlands niet meer, met erosie als gevolg. Nieuwe riviertjes vonden hun weg door de gesteentelagen en kerfden alle mogelijke vormen in de Badlandsvlakte. Doordat het gebied elk jaar ongeveer 2,5 centimeter zakt, wordt verwacht dat over 500.000 jaar niet veel meer over is van de Badlands.
Onder de vele lagen grond zijn verschillende voorwerpen en overblijfselen uit het ecoceen en oligoceen gevonden. Tijdens het late ecoceen en vroege oligoceen (37 tot 28 miljoen jaar geleden) was het gebied vruchtbaarder, vochtiger en warmer dan nu. Tijdens grote overstromingen kwamen veel zoogdieren zoals kamelen, paarden met drie tenen, oreodonten (planteneters zo groot als schapen), neushoorns en konijnen om het leven. Hun stoffelijke overschotten raakten hierdoor bedolven onder riviersediment. De gevonden fossielen van zeedieren zijn nog ouder. In de Pierre Shale en Fox Hills Formations zijn fossielen van vissen, zeereptielen en schildpadden van 75 tot 67 miljoen jaar oud gevonden. Menselijke gebruiksvoorwerpen en botten die aan de oppervlakte kwamen zijn maximaal 11.000 jaar oud.
De Lakota-indianen, die het gebied voor de Europese kolonisatie bewoonden, deden de eerste vondsten. Vervolgens kwamen de pelsjagers, die gevonden voorwerpen meenamen. Halverwege de negentiende eeuw werd het eerste artikel over de vondsten gepubliceerd. Dit maakte de fossielenjacht in de Badlands ongekend
populair.

 

We verlaten de Highway 240 via de Pinnacle Entrance de weg te nemen naar het plaatsje Wall.

Wall Drug Store
Wall is een plaats in de Amerikaanse staat South Dakota, op de rand van het nationale park Badlands. Het inwonertal schommelt al jaren rond de 800 personen. De dichtstbijzijnde grote stad is Rapid City. Wall wordt gekenmerkt als een “Tourist trap” hoewel u er zeker eens geweest moet zijn als u in de buurt bent.

De Wall Drug Store, is een toeristische attractie gelegen in de stad Wall.

Het is een winkelcentrum bestaande uit een drogisterij, een cadeauwinkel, restaurants en diverse andere winkels. In tegenstelling tot een traditioneel winkelcentrum, opereren alle winkels op Wall Drug Store onder een enkele entiteit in plaats van individuele winkels. De New York Times beschrijft Wall Drug als “een uitgestrekte toeristische attractie van internationale faam dat zo’n twee miljoen bezoekers per jaar naar een afgelegen dorp trekt”

Ver voordat je het stadje benaderd staan de reclame borden al langs de I-90. Omdat je hier al ver van te voren mee geconfronteerd wordt moet je deze “stad”wel bezoeken. The Wall Drug Store (hier is het allemaal om begonnen) is de bekendste winkel, met talloze souvenirs en gratis ijswater en stickers voor elke bezoeker. Populaire bumper stickers zijn “Where the heck is Wall Drug?”, “How many miles to Wall Drug?”, en “Where in the world is Wall Drug?”. Wall Drug besteedt een geschatte $400.000 aan billboards per jaar.

Wall Drug Store is een heel bekende toeristische trekpleister. Achter het succes van deze winkel blijkt een mooi verhaal te zitten. Van een kleine winkel met haast geen klanten is deze gegroeid tot een succesvol warenhuis met soms 20.000 bezoekers per dag. Deze winkel is groot geworden door het aanbieden van een gratis glas water!

Na het bezoek aan Wall gaan we verder naar onze overnachtingsplaats; het KOA in Rapid City