Dag 3. Sioux Falls - Badlands 

Woensdag 3 mei 2017
Afstand: 450 km | 280 mijl | Reistijd: ongeveer 4 uur

SIOUX FALLS, SOUTH DAKOTA
Sioux Falls is de grootste stad in de staat South Dakota. Leuke bezienswaardigheden in Sioux Falls zijn de St. Joseph Cathedral en het Old Courthouse Museum. Ben je meer een liefhebber van natuur, dan is het Great Falls Park een aanrader. Hier vind je onder meer de gelijknamige watervallen. Sioux Falls is een zeer groene plaats met ruim 70 parken en grasvelden.

Maar dé topattractie zijn en blijven natuurlijk de watervallen.

Het Falls Park is de bekendste attractie.

Het park ligt rond de watervallen van de Big Sioux River, ten noorden van het centrum. In de zomer kan je in Falls Park een gratis geluid en lichtshow over de historie van Sioux Falls bijwonen. De rest van het jaar is er ook altijd wat te doen.

Route KOA Sioux Falls Campground naar Falls Park:

Na het bezichtigen van de Falls gaan we verder naar onze volgende bestemming waar we overnachten. Het is vandaag een flinke afstand die we moeten overbruggen dus we rijden na de Sioux Falls in een keer door naar onze volgende overnachtingsplek.

Mocht er echter toch tijd over zijn en we willen er even uit dan zouden we nog naar 1880 Ghost Town kunnen gaan. Ghost Town ligt vlak aan de weg bij het plaatsje Murdo. 1880 Ghost Town staat vooral bekend als een authentiek western stadje, en ziet eruit zoals te zien uit oudere Western films in 1880 tot aan 1920.

Overnachten in Badland

Overnachten in het park kan alleen in de Cedar Pass Lodge of op een van de 2 campings die het Badlands National Park rijk is. De Cedar Pass Campground ligt vlakbij de Cedar Pass Lodge en het Ben Reifel Visitor Center en biedt plek aan tenten en campers. Sage Creek Campground is bereikbaar vanaf de Sage Creek Rim Road en biedt gratis plek aan wie het eerste komt.

De camping is heel primitief, biedt overdekte picknick tafels en composttoiletten, maar heeft geen watervoorziening. Houd er verder rekening mee dat het erg winderig kan zijn in de Badlands. Buiten het park zijn uiteraard genoeg andere mogelijkheden om te overnachten.

TIP Ontdek de sterrenhemel! De Badlands zijn een geweldige plek om sterren te kijken. In het amfitheater op de Cedar Pass Campground vinden gedurende het hoogseizoen elke vrijdag- t/m maandagavond speciale avonden plaats waarbij Rangers uitleg geven over de sterren en telescopen beschikbaar zijn. Deze avonden zijn onderdeel van het Night Sky Program, net zoals het jaarlijkse (gratis) Badlands Astronomy Festival.

Er is geen openbaar vervoer in het park. Bustours zijn te boeken in Rapid City en omgeving. In het park zelf zijn verschillende routes die met het eigen vervoer te rijden zijn. De Badlands Scenic Loop Road is de belangrijkste en tevens de enige verharde weg in het park en loopt naar het noordelijke deel van het park.

Je mag hier niet harder rijden dan 45 mile (72 kilometer) per uur. De Sage Creek Rim Road is een gravelweg langs de noordelijke rand van Badlands Wilderness Area. Deze weg wordt na hevige regen- of sneeuwval tijdelijk gesloten. De Sheep Mountain Table Road is vooral bestemd voor auto's met hoge bodemvrijheid en alleen toegankelijk bij droog weer. Het is tevens mogelijk om het park op de fiets te verkennen, maar dat is alleen toegestaan op de daarvoor bestemde (lang niet altijd verharde) wegen.