Dag 17. Grand Canyon

Woensdag 17 mei 2017 

GRAND CANYON, ARIZONA

De Grand Canyon is een enorme kloof die in miljoenen jaren tijd werd uitgesleten door de Colorado-rivier. De Canyon is meer dan vierhonderd kilometer lang, 16 tot 29 kilometer breed en tot 1.829 meter diep. Maak een rondvlucht, rijd langs de kloofrand en geniet van de zonsondergang. Een wandeling naar de bodem is niet voor iedereen weggelegd; het duurt twee dagen om af te dalen en weer terug te lopen.

Het wordt beschouwd als een van de zeven wereldwonderen der natuur. Miljoenen jaren geleden werd hier een deel van de aardkorst omhoog gedrukt; daardoor ontstond het Colorado Plateau waar de Grand Canyon nu een onderdeel van is. De Colorado River heeft zich gedurende de laatste 6 miljoen jaar een weg gebaand door de rotslagen van het Colorado Plateau, waarbij het gesteente steeds verder werd (en nog steeds wordt) weggeslepen. Omdat elke rots laag weer uit een ander soort gesteente bestaat, zijn de effecten van de kracht van het water overal verschillend. Hierdoor is een gecompliceerd stelsel van diepe, grillig gevormde ravijnen ontstaan. Behalve het water van de Colorado River hebben ook andere eroderende krachten, zoals vorst en de wind, veel invloed gehad. Het Nationale Park wordt door de kloof in twee helften verdeeld, die hemelsbreed maar 16 kilometer van elkaar zijn verwijderd.
Maar als je met de auto van de zuidzijde (de South Rim) naar de noordzijde (de North Rim) wilt rijden, dan moet je een afstand van maar liefst 315 kilometer afleggen! Je kan de Grand Canyon bekijken vanaf de verschillende uitkijkpunten aan zowel de South Rim als de North Rim. Dit is vooral erg mooi als de zon opkomt of ondergaat, je ziet dan de prachtige kleuren in de ravijnwanden, die veroorzaakt worden door de aanwezigheid van mineralen.

De South Rim van de Grand Canyon is het hele jaar door geopend en goed toegankelijk. Je kunt je auto of camper laten staan en met de shuttlebus langs de kloofrand touren. De bussen rijden zeer frequent en zijn gratis. Onderweg kun je regelmatig stoppen om van het uitzicht te genieten of een wandeling te maken. Installeer je rond zonsondergang bij een van de uitzichtpunten en geniet van het schouwspel.

De South Rim telt ruim tien uitkijkpunten die elk de moeite waard zijn. Een grote favoriet is Desert View Point, bij de oude stenen uitkijktoren. Je ziet er hoe weids de kloof is en kijkt neer op de kabbelende Colorado-rivier, die de Grand Canyon in miljoenen jaren heeft uitgesleten. Desert View Point ligt aan het einde van Desert View Drive, die tussen het bezoekerscentrum en de oostelijke ingang loopt. Je komt langs meerdere mooie stopplaatsen, waaronder Moran Point en Lipan Point. Ook mooi is Grandview Point. En Yaki Point. En eigenlijk alle andere Points. Maar we moeten keuzes maken.

De druk bezochte South Rim bestaat uit drie delen:1) Grand Canyon Village (centraal)
2) Hermits Rest Route (in het oosten)
3) Desert View Drive (in het westen)

Grand Canyon Village


Het centrale deel van de South Rim is Grand Canyon Village. Hier zijn voorzieningen zoals hotels en restaurants. Vlakbij Grand Canyon Village ligt het bezoekerscentrum, waar je terecht kunt voor informatie over wandelingen en ranger-activiteiten. Ook draait er een interessante film over de Grand Canyon.

Mather Point
Voor veel mensen is dit de eerste kennismaking met de Grand Canyon. Je ziet hier Pipe Creek Canyon 2100 meter onder je liggen. Vooral in het hoogseizoen kan het erg moeilijk zijn hier een parkeerplaats te vinden.

We laten de camper  op de camping staan en gaan verder met de shuttlebussen, met de blauwe bus naar de oranje. Van hier uit kunnen we gedeeltes wandelen of weer af en toe in de bus springen. Daarna met de blauwe weer overstappen naar de rode om het gedeelte van Hermins Rest route te doen ook hier kunnen we weer wandelen en sommige stukken met de bus, zie info Grand Canyon South Rim.

Zonsondergang Grand Canyon
Hoewel wolken, zon en regenbogen de Grand Canyon elke minuut een andere aanblik geven, is er weinig indrukwekkender dan de zonsondergang. Het populairste punt om de zon in de kloof te zien zakken is Hopi Point. Goede alternatieven (met minder bezoekers) zijn Pima Point (oost) en Yaki Point (west). Voor vroege vogels die de zonsopkomst willen zien, zijn Mather Point en Yaki Point aanraders. Zoek een plek met een uitzichtpunt welke uitkijkt in de canyon met uitzicht op zowel het oosten en het westen.

Hermit Road (West Rim Drive):

Je kunt vanaf Grand Canyon Village via de Hermit Road (13 km) rijden naar het meest westelijke punt van de South Rim: Hermits Rest. Het eerste uitzichtpunt aan de Hermit Road is Trailview Overlook, vanwaar je uitkijkt over de weidse Grand Canyon en de Bright Angel Trail. Vanaf Hopi Point zie je een deel van de Colorado-rivier; het is een van de beste plaatsen langs de Hermit Road om de zonsondergang te bekijken. Een minder drukke plek waar de zonsondergang ook mooi is, is Pima Point. Je kunt ervoor kiezen om (een deel van) de Rim Trail (21 km) te wandelen van uitkijkpunt naar uitkijkpunt. Dit wandelpad volgt grofweg de route van de bus; ben je uitgewandeld? Dan stap je gewoon weer in.

Desert View Drive (East Rim Drive):
De Desert View Drive loopt van het bezoekerscentrum naar Desert View, bij de oostelijke parkingang. Hier staat een oude uitkijktoren en kijk je schitterend weg over de kloof met daarin de blauwgroene Colorado-rivier. Aan het begin van de Desert View Drive, tussen het Yavapai Point and Geology Museum, het bezoekerscentrum en Yaki Point, rijden gratis shuttlebussen. Met het eigen vervoer bereik je Grandview Point, met 2.256 meter een van de hoogste uitzichtpunten van Grand Canyon. Dit is een goede plek om de zonsondergang te zien. Een alternatief is Yaki Point. Verderop langs Desert View Drive ligt het Tusayan Museum, een museum met de restanten van een indiaanse nederzetting. Weer een aantal kilometer verder kom je bij Lipan Point, waar je de rivier ziet met enkele stroomversnellingen. Desert View is het laatste punt voordat je het park uitrijdt.

Hiken
De gratis shuttlebussen zijn een ideaal vervoersmiddel langs de lange South Rim, maar het beste beeld van de Grand Canyon krijg je met de benenwagen. Wandel een stuk de kloof in via de Bright Angel Trail (19,2 km) of de South Kaibab Trail (11,3 km). Keer wel op tijd om; een retourtje bodem kost je twee dagen. Bedenk ook dat de afdaling net een stukkie makkelijker gaat dan de terugweg. Beter behapbaar is de Rim Trail (21 km). Deze vlakke wandelroute start bij Grand Canyon Village. Je wandelt langs de kloofrand, via diverse mooie uitijkpunten, naar Hermits Rest, het westelijke punt van de Hermits Rest Drive. Het immer veranderende uitzicht op dekloof verveelt nooit. Zere voeten? Neem de shuttlebus naar het eindpunt of terug naar het bezoekerscentrum.

Bright Angel Trail en South Kaibab Trail:

Afdalen in de Grand Canyon kan vanaf de zuidelijke rand via twee routes: de Bright Angel Trail (19,2 km) en de South Kaibab Trail (9,6 km). Ervaren wandelaars met een hele goede conditie en voldoende tijd kunnen helemaal naar beneden wandelen, overnachten op de kloofbodem (reserveer op tijd!) en de volgende dag terug lopen. De meeste mensen boeken een ezeltocht of dalen een klein stukje af. De Bright Angel Trail is de populairste afdaalroute, omdat het pad vrij beschut ligt. Op de South Kaibab Trail is minder schaduw, maar het is wel de snelste weg naar beneden.

Natuur, flora & fauna
Flora: Door de hoogteverschillen in Grand Canyon National Park is de flora divers. Natuurlijk water dat uit de canyonwanden sijpelt is de bron voor veel (planten)leven. In het lager gelegen gedeelte van Grand Canyon, bij de rivier en op de kloofwanden vind je typische woestijnvegetatie zoals cactussen en struikvormige alsem (sagebrush en blackbrush). Op beide kloofranden vind je coniferenbossen. Op de North Rim vind je meer loofbomen vanwege de hogere ligging en het koudere klimaat.
Fauna: Grand Canyon National Park is een thuis voor 350 vogel-, 90 zoogdier- en 55 reptiel- en amfibiesoorten. Op de South Rim leven onder meer vossen, dikhoornschapen en eekhoorns. Ook de California Condor wordt hier wel eens gespot. Met een spanwijdte van 2,7 meter is dit de grootste vogel van Amerika. Op de North Rim leven grotere dieren zoals poema's. Een andere bewoner van de North Rim is de Kaibab-eekhoorn. Deze eekhoorn heeft een zwarte buik en een witte staart.

Papillon Helicopter Tours

We zouden nog een (helikopter) vlucht boven de Grand Canyon kunnen maken! Voor veel reizigers is het een droom om de Grand Canyon te bewonderen vanuit een helikopter. Er zijn meerdere helikoptervluchten mogelijk, variërend in bestemmingen, prijs en duur. De twee populairste vluchten zijn die van een 25-30 minuten en die van 40-45 minuten. Beide helikoptervluchten geven je een goed beeld van 's werelds mooiste kloof.
Logischerwijs zie je bij de langere vlucht iets meer van de canyon, maar betaal je ook meer. Je geniet van fenomenale uitzichten over bijvoorbeeld het Kaibab National Forest en de Dragon Corridor – het diepste en breedste gedeelte van de Grand Canyon. Vertrekt vanaf Grand Canyon South RIM Airport, prijs ca. 125.00 dollar.

De tours zijn het hele jaar door beschikbaar en passagiers van alle leeftijden zijn welkom. Duur ca. 40-45 minuten.