Dag 16. Page - Grand Canyon

Dinsdag 16 mei 2017 
Afstand: 236 km | Reistijd: ongeveer 3:20 uur

We vertrekken vandaag naar de Grand Canyon. Op de weg daarnaartoe bezoeken we de Lower Antelope Canyon en de Horseshoe Bend.

Beste tijdstip voor een bezoek aan Lower Antelope Canyon is de ochtend.

LOWER ANTELOPE CANYON
Deze kloof is wat moeilijker begaanbaar: de doorgangen zijn smal en onderweg daal je via diverse ladders dieper af in de canyon. Er valt minder zonlicht naar binnen, maar de wanden zijn gevarieerder dan in de Upper Canyon en de kloof is bovendien wat langer.

De tours naar Lower Antelope Canyon beginnen niet in Page, maar direct bij de canyon zelf. Rijd vanuit Page via Highway 98 naar het oosten (richting Kaibeto), tot aan de kruising met Route N22b (kort voor de kruising rijd je de parkeerplaats voor Upper Antelope Canyon voorbij). Ga op de kruising linksaf, na 300 meter zie je de parkeerplaats voor Lower Antelope Canyon aan de linkerkant van de weg liggen. Je kan daar ter plekke tickets kopen, ook kan je ervoor kiezen om vooraf te reserveren bij een van de organisaties die trips aanbieden, zoals bijvoorbeeld Kens Tours.

Vanaf de parkeerplaats ga je te voet naar de ingang van de canyon. Via een stalen ladder ga je naar beneden, de canyon in. Ook in de canyon zelf kom je nog enkele trappen en soms ook smalle doorgangen tegen.
Van begin maart tot begin november zijn er 3 tours per uur, de eerste tour vertrekt om 8.20 uur en de laatste om 16.00 uur. De tours duren 1.15 uur. Ook Kens Tours biedt een fotografietour aan, 4x per dag in de zomer en 2x per dag in de winter. Iedereen die aan zo'n tour deel wil nemen is verplicht een SLR of DSLR camera en een statief mee te nemen. Zie de website van Kens Tours voor de exacte voorwaarden.

Een tour door Antelope Canyon is duur. De prijs is afhankelijk van het seizoen en ook van het tijdstip van de dag. Ter indicatie : voor een tour in Lower Antelope Canyon zijn de prijzen voor volwassenen respectievelijk 28 dollar en 50 dollar (info 2015). In deze prijzen zit 8 dollar Navajo Park Fee inbegrepen. Als je beide canyons op dezelfde dag bezoekt, dan hoef je op vertoon van het betalingsbewijs deze 8 dollar niet opnieuw te betalen.

HORSESHOE BEND

Een van de meest spectaculaire hoefijzervormige bochten in het zuiden van Amerika is Horseshoe Bend, in de Colorado River. Deze gigantische bocht heeft zich een paar mijl ten zuiden van Lake Powell en de Glen Canyon Dam gevormd in miljoenen jaren oude lagen van Navajo Sandstone. Rondom en binnenin de bocht bevinden zich rotswanden die meer dan 300 meter boven de rivier uitsteken. Vanaf Horseshoe Bend Overlook, gelegen op de rand van zo'n rotswand, heb je een geweldig mooi zicht op de rivier en ook op de verdere omgeving. Je kan hier bijvoorbeeld de Echo Cliffs, de Vermillion Cliffs en Navajo Mountain zien liggen.

Als je Horseshoe Bend volledig op de foto wil krijgen, heb je absoluut een groothoeklens nodig. En zelfs dan is het niet zeker dat de hele bocht op de foto past. Neem tijdens het fotograferen een beetje rots op de voorgrond mee, daardoor komt de diepte van de canyon beter uit. Tussen 12.00 en 14.00 uur staat de bocht helemaal in de zon, en heb je tijdens het fotograferen geen last van schaduwen in de canyon.

Horseshoe Bend Overlook ligt een paar mijl ten zuiden van de plaats Page, in Arizona. Rijd vanuit Page via Interstate 89 in zuidelijke richting. Volg deze weg tot ongeveer 1 mijl voorbij de kruising met Interstate 98. Aan de rechterkant begint dan een korte, goed aangegeven zijweg. De parkeerplaats ligt een paar honderd meter verder. Vanaf de parkeerplaats loop je via een breed, zanderig pad omlaag naar het 1200 meter verder gelegen uitkijkpunt. Houd er rekening mee dat er nergens schaduw is, en dat de terugweg - omhoog door los zand - wat inspanning vergt. Kort voordat je het uitkijkpunt bereikt maakt het zand plaats voor een rotsachtige ondergrond.

We volgen na de Horseshoe Bend de Route 89 naar het zuiden.
Na 130 kilometer gaan we na het plaatsje Cameron rechtsaf Route 64 op, Desert View Drive, richting de Grand Canyon.

We hebben gereserveerd bij Mather Campground.