Dag 15. Zion - Page

Maandag 15 mei 2017 
Afstand: 210 km | Reistijd: ongeveer 3:10 uur

We rijden vandaag verder naar Page. We nemen de Route 89 om via kanab naar Page te rijden om later op de dag de Upper Antilope Canyon te bezoeken maar eerst gaan we ZION NP bezoeken..

ZION NP, UTAH

 

Zion National Park bestaat uit een grote kloof, uitgeslepen in een rotsplateau door de Virgin-rivier. Hoe verder je het nationale park in gaat, hoe smaller de kloof wordt. De rode rotswanden vormen een mooi contrast met de groene oase langs de rivier. De toeristische route door het park, Zion Canyon Scenic Drive, is een ongeveer tien kilometer lange, kronkelige weg. Aan weerszijden van de weg liggen uitzichtpunten en beginpunten van wandelroutes.

Bezienswaardigheden & activiteiten
De meeste toeristen bezoeken het park vooral voor de Zion Canyon Scenic Drive. Vanwege de drukte is het van half maart tot eind oktober (en in de weekenden van november) niet toegestaan om deze route met de eigen auto te rijden, je moet gebruik maken van de gratis shuttlebussen.

Vanuit de Zion Campground kan je zo op de shuttlebus stappen. De Zion Canyon Shuttlebus stopt op acht plaatsen in het park. Je mag zo vaak in- en uitstappen als je wilt. Ook hier zijn de bustijden afhankelijk van het seizoen. In de zomer vertrekt de eerste bus vanaf het Visitor Center omstreeks 6 uur ’s ochtends, een rit naar de laatste stopplaats (The Temple of Sinawava) neemt ongeveer 45 minuten in beslag. De laatste bus vertrekt daar omstreeks kwart over 9 in de avond.

Natuur, flora & fauna
Flora: Zion National Park is een vruchtbare plaats midden in een gebied vol hoge, rode rotsformaties. De Virgin-rivier voorziet het gebied van water en het groeiseizoen duurt relatief lang. In het lager gelegen deel van Zion ligt een vruchtbare en groene strook land. De oevers van de Virgin-rivier zijn begroeid met populieren, eiken en wilgen. Ook liggen hier weiden, waar in de lente bloemen bloeien. Bijzonder in Zion zijn de 'hanging gardens' die verticaal langs rotsen groeien. Ze zijn onder andere te vinden bij Weeping Rock.
Fauna: Door de verschillende hoogtes en landschappen in Zion National Park leven hier veel dieren, de vogelsoorten zijn veruit in de meerderheid. In Zion kun je tegenkomen: lynxen, muildierherten en hagedissen. Ook leven in Zion enkele bedreigde diersoorten zoals de Peregrinevalk, de Mexicaanse spotuil, de wilgenfeetiran en de slak van Zion, die nergens anders ter wereld voorkomt.

PAGE, ARIZONA

Na de bezichtigingen in ZION vervolgen we onze weg naar Page.
We rijden over Route 89 richting Kanab. Let op dat we bij Kanab Route 89 blijft volgen! Neem niet de 89A onder Kanab; dat is een mooiere route, maar ook een lange omweg.
Net voor Page ligt aan de linkerkant Lake Powell. Aan Route 89 ligt een scenic viewpoint waar we kunnen stoppen, maar u kunt ook naar Lone Rock Beach of Wapweah Marina gaan; dan moeten we echter wel entree betalen.
Dan komen we over de Glen Canyon Dam. Daarna rijden we over de brug Page binnen,Page is rijk in geografisch, cultureel en historisch opzicht. In de omgeving vind je prachtige natuurwonderen. Zo vormt het plaatsje de toegangspoort tot het stuwmeer Lake Powell, de Horseshoe Bend, Rainbow Bridge en de bijzondere Antelope Canyon. Omdat het grootste deel van het gebied door de indianen beheerd wordt, zijn de meeste bezienswaardigheden - waaronder de Antelope Canyon - alleen door middel van een tour te bezoeken wat we in de namiddag de Upper Antelope Canyon willen bezoeken.
In het rotslandschap van zuidwest Amerika komen veel ravijnen voor, en een bijzondere vorm daarvan is de slot canyon. Het woord ‘slot’ betekent ‘smalle gleuf’; een slot canyon is een kloof met hoge verticale wanden, die erg dicht bij elkaar staan. De meeste slot canyons zijn gevormd in droge gebieden, waar incidenteel heftige overstromingen plaatsvinden.Tijdens dergelijk natuurgeweld schuurt het water met steen en ander puin door de zachtere rotslagen heen, waardoor de smalle kloven ontstaan. Veel slot canyons blijven onbekend bij het grote publiek, omdat ze in onherbergzame gebieden liggen en vaak ook moeilijk toegankelijk zijn.

De belangrijkste uitzondering is de uit twee delen bestaande Antelope Canyon in noord-Arizona, vlak bij de plaats Page. Vooral Upper Antelope Canyon is een belangrijke toeristische trekpleister, ook Lower Antelope Canyon heeft de laatste jaren veel bekendheid gekregen.

UPPER ANTELOPE CANYON

Upper Antelope Canyon: De Upper Canyon is toegankelijker en daarom drukker bezocht dan de Lower Canyon; je hoeft niet te klimmen en loopt door een verticale opening in de rotsen, waarna je uitkomt in een kloof met glooiende, rode zandstenen wanden van zo'n veertig meter hoog. Invallende zonnestralen zorgen in combinatie met de uitgesleten vormen voor een bijzondere aanblik. De bodem is vlak en zanderig, waardoor de kloof ook geschikt is voor een bezoek met kinderen. Let op: de invallende zonnestralen zijn vooral tussen maart en augustus goed zichtbaar rond het middaguur. In andere maanden is de kloof ook schitterend, maar zijn er geen sunbeams. De beste tijd om mooie foto's te maken is in de namiddag.

Er zijn twee manieren waarop je je voor deelname aan een tour kunt aanmelden. Je kan – zonder te reserveren - zelf met de auto rijden naar de plek langs State Highway 98 waar tickets worden verkocht. Dat is 3 mijl ten oosten van Page (richting Kaibeto), dicht bij de energiecentrale. Als er nog plaats is op een van de tours kan je tickets kopen, en vanaf daar meerijden in een van de jeeps waarmee de toeristen naar de ingang van de canyon worden gebracht. Dit is een tocht van ongeveer 2 mijl, over een zandvlakte.

Je kan ook vooraf per email reserveren bij een van de organisaties die trips aanbieden, zoals bijvoorbeeld Roger Ekis Antelope Canyon Tours. Je parkeert dan je auto op het afgesproken tijdstip in Page bij het kantoor van Roger Ekis Antelope Canyon Tours, en wordt vandaar met een open jeep naar de canyon gebracht. Daar kan je dan ongeveer 50 minuten rondkijken, waarna je naar Page wordt teruggebracht.

Tijdens de zomermaanden zijn er 7 trips per dag, vooral de trip van 11.30 uur is erg populair omdat het zonlicht in de kloof rond het middaguur het mooist is. Roger Ekis organiseert ook de zogenaamde Photography Tours, je hebt dan ongeveer 2 uur de tijd om foto’s te maken, en je krijgt daarbij adviezen van de gids. Als de trip in verband met slechte weersomstandigheden niet door kan gaan, worden geen kosten in rekening gebracht. Je kan tot maximaal 24 uur van te voren annuleren.

Een tour door Antelope Canyon is duur. De prijs is afhankelijk van het seizoen en ook van het tijdstip van de dag. Ter indicatie : voor de tour van 11:30 uur in Upper Antelope Canyon betaal je in het hoogseizoen 50 dollar per volwassene, voor de fotografie tour is de prijs 85 dollar per volwassene.