Dag 14. Bryce Canyon - Zion

Zondag 14 mei 2017
Afstand: 134 km | Reistijd: ongeveer 2:08 uur

We rijden vandaag via route 89 verder naar ZION. Route 89 richting Panguitch staat bekend om de vele aanrijdingen met wildlife, dus pas goed op als we op deze weg rijden.

Maar eerst gaan we nog het Bryce NP verkennen en we moeten ervoor zorgen dat we de zonsopkomst (omstreeks 06:20) in Bryce meemaken vanuit de Sunset Point. Dit komt omdat bij Sunset Point de hoodoos wat dichter in een kom bij de rand staan en de opkomende zon valt er erg mooi op. Vanuit de sunset point zouden we de Navajo / Queen's Combination trail kunnen lopen : 4,6 kilometer - 2 à 3 uur (must do!!)

Alle uitkijkpunten liggen aan dezelfde kant van de weg. Het is daarom het handigst als je eerst helemaal doorrijdt tot het einde van het park, en pas op de terugweg stopt bij de uitkijkpunten. Je kunt dan steeds aan de rechterkant van de weg parkeren. Het mooiste gedeelte van Bryce Canyon ligt helemaal vooraan (het Bryce Amphitheater). Als je weinig tijd hebt, kun je het beste alleen dit gedeelte bezoeken. Trailers mogen alleen het park in als gebruik wordt gemaakt van een van de campings, en mogen ook dan niet verder dan Sunset Campground (ter hoogte van het Bryce Amphitheater). De uitkijkpunten zijn mooi, maar de beste manier om het park goed te ervaren is een afdaling in de canyon zelf. De trails staan hieronder beschreven.

SCENIC VIEWS

Rim Road: Bryce Canyon NP zit vol eekhoorns. Met de auto of camper heb je toegang tot Bryce Canyon National Park via de 29 kilometer lange Rim Road. Deze weg volgt grofweg de kloofrand en eindigt 366 meter hoger aan de andere kant van het park, bij Rainbow & Yovimpa Point. Je kunt het beste de Rim Road helemaal af rijden naar Rainbow & Yovima Point. Hier kun je eenvoudig omkeren. Op de terugweg heb je de beste toegang tot de uitkijkpunten en startpunten van trails, die direct aan je rechterzijde liggen. Dit kan prima in één dag tijd. Hieronder worden de mooiste punten van eind naar begin besproken.

Rainbow Point en Yovimpa Point: Rainbow Point, uitzichtpunt in Bryce Canyon Helemaal aan het eind van de Rim Road ligt Rainbow Point, op het hoogste punt van het park. Je hebt er een fantastisch uitzicht over zuidelijk Utah en ziet het Kaibab Plateau van de Grand Canyon in Arizona, zo’n 145 kilometer verderop. Bij Yovimpa Point Overlook krijg je een goede indruk van de gesteentelagen die de Grand Staircase genoemd worden. De verschillende treden in deze 'trap' zijn vernoemd naar de dominante kleur van de rotsen. De bovenste laag, waarop je staat, heet de Pink Cliffs.

Natural Bridge: Natural Bridge in Bryce Canyon Vlak langs de toeristische route ligt de Natural Bridge; een natuurlijke boog die door wind, regen en ijs gevormd is. De rode kleur van de 38 meter hoge boog vormt een mooi contrast met het groene bos van de onderliggende canyon. Vergeet hier zeker niet te stoppen, het is een van de mooiste bezienswaardigheden van Bryce Canyon National Park.

Farview Point en Swamp Canyon: Bryce Canyon, uitzicht bij Farview Point Dit punt ligt op 2.483 meter hoogte. Je kijkt ver van je af. Aan de horizon zie je bergen, plateaus en op heldere dagen de North Rim (Kaibab Plateau) van de Grand Canyon. Via een korte wandeling bereik je het uitzichtpunt Piracy Point. Terug op de Rim Road is Swamp Canyon het eerstvolgende uitkijkpunt. Je kijkt op een groene strook land met twee beekjes. Aan weerszijden staan hoodoos en rotsformaties. Let op: in de winter wordt de weg tijdens sneeuwbuien en stormen vaak voor Swamp Canyon afgesloten.

Inspiration Point en Bryce Point: Inspiration Point, mooi uitzichtpunt in Bryce Canyon Even na Swamp Canyon volgt een afslag naar onder andere Inspiration Point en Bryce Point. Inspiration Point heeft een van de beste uitzichten op de canyon en de rotsformatie Silent City; een doolhof van opeengepakte hoodoos. Bryce Point staat bekend om de mooie zonsopkomsten. ‘s Morgens worden de toppen van de hoodoos mooi verlicht door de eerste zonnestralen. Vanaf dit punt zie je heel goed de verschillende kleuren van de gesteentelagen. Bryce Point is een van de beginpunten van de Under-the-Rim Trail; een negen kilometer lange wandeling (one-way) langs de kloofrand. Ook begint hier een zware afdeling naar de kloofbodem: de Peek-A-Boo Loop Trail. Die wandeling is 8,9 kilometer lang en kent een hoogteverschil van 473 meter.

Sunset Point: Sunset Point, uitzichtpunt in Bryce Canyon NP in Utah Terug op de Rim Road is Sunset Point het eerstvolgende punt. Je hebt er een zeer goed uitzicht op de hoodoos. In het zuiden verrijst de Silent City (stille stad) uit de canyonbodem, aan de noordzijde staat Thor's Hammer, een geïsoleerde hoodoo. Hoewel de naam van het punt doet vermoeden dat de zonsondergang hier geweldig is, is het vooral de zonsopgang die de moeite waard is. Bij Sunset Point start de indrukwekkende Navajo Loop Trail.Navajo Loop Trail: De Navajo Loop Trail is een mooie wandeling in Bryce Canyon Je krijgt pas echt een goed beeld van het indrukwekkende Bryce Canyon National Park als je een afdaling in de kloof maakt. Bij Sunset Point begint de populaire Navajo Loop Trail, die de 'inner canyon' ingaat. De route is 2,2 kilometer lang en redelijk steil, maar de wandeling in de doolhof van hoodoos zul je (in positief opzicht) niet snel vergeten.

Sunrise Point: Queens Garden, leuke trail in Bryce Canyon Bij Sunrise Point (de naam verklapt het al) heb je bij zonsopkomst een prachtig uitzicht. Op dit punt begint de Queens Garden Trail. Dit is de gemakkelijkste afdaling in de canyon. Het pad eindigt in de Queens Garden, waar hoodoo Queen Victoria neerkijkt op haar tuin vol rotsformaties. De wandeling is in totaal drie kilometer lang en je stijgt (en daalt) 98 meter. Voor een meer gevarieerde wandeling kun je de Queens Garden Trail combineren met de Navajo Loop Trail. De rondwandeling wordt dan 4,6 kilometer en duurt twee à drie uur. Je kunt de gecombineerde wandeling het beste beginnen bij Sunset Point.

Fairyland Point: Fairyland Point, uitzichtpunt in Bryce Canyon Tot slot is er een uitzichtpunt net voor de parkingang. Hier begint de Fairyland Road naar een sprookjesachtig mooi gebied; Fairyland Canyon. Je hebt hier uitzicht op de Pink Cliffs, de rotsformatie Boat Mesa en in de verte ligt de 2.257 meter hoge rotsformatie Sinking Ship. De Fairyland Road is in de winter gesloten. Fairyland Point is een van de mooiste plekken om de zonsondergang te bekijken in Bryce Canyon. De Fairyland Loop Hike is 12,9 kilometer en biedt je fantastische uitzichten over Bryce Canyon. Pluspunt: het is er minder druk dan op veel andere wandelroutes!

TRAILS

Queens Garden Trail. Begin- en eindpunt: Sunrise Point (heen en terug) Lengte: 2,9 kilometer (heen en terug) Hoogteverschil: 98 meter Duur: 1 à 2 uur. Van de trails die de canyon ingaan, is dit de minst zware. Je ziet de rotsformatie Queen Victoria aan het einde van de korte trail

Navajo Loop Trail. Begin- en eindpunt: Sunset Point (loop) Lengte: 2,2 km - Hoogteverschil: 159 meter. Duur: 1 à 2 uur Je loopt zigzaggend naar beneden, Wall Street in. Dat is een smalle canyon waarin een aantal grote Douglassparren staan. Deze mooie en zeer populaire trail komt o.a. langs de bekende rotsformatie Thor's Hammer. Het is een redelijk inspannende tocht.

Gecombineerde trails
- De Navajo / Queen's Combination: 4,6 kilometer - 2 à 3 uur 

Natuur, flora & fauna
Flora en fauna: Vanwege de grote hoogteverschillen in het park is er sprake van een diverse vegetatie. Er zijn verscheidene niveaus te onderscheiden met elk een eigen plantenleven en bijbehorende diersoorten. Zo zijn er bossen en weiden met eekhoorns, muizen en ratten. Zij vallen vaak ten prooi aan grote roofvogels zoals haviken en arenden, maar ook aan bobcats (katachtigen), slangen en vossen. Heel soms laten coyotes, beren en poema's zich zien.

We rijden hierna dus verder via route 89 verder naar ZION.

Campings
Er zijn drie campings in het park. South Campground en Watchman Campground liggen vlakbij de zuidelijke ingang. Op Watchman Campground zijn plaatsen met elektriciteit beschikbaar. Je kan alleen reserveren (maximaal vijf maanden van te voren) voor Watchman Campground.

Buiten het park
In het vlak bij het park gelegen plaatsje Springdale bevinden zich veel hotels, motels en campgrounds. Ook in de wat verder weg gelegen plaatsen, zoals St. George, Mount Carmel Junction en Kanab zijn veel verschillende overnachtingsmogelijkheden.