Dag 13. Capitol Reef - Bryce Canyon

Zaterdag 13 mei 2017 
Afstand: 212 km | Reistijd: ongeveer 3:30 uur

Het langgerekte Capitol Reef National Park bestaat uit twee delen. In het noorden ligt Cathedral Valley, een woestijnlandschap met daarin hoog uitstekende zandstenen rotsen die door hun vorm aan kathedralen doen denken. Het voornaamste geologische fenomeen in het zuiden is de Waterpocket Fold, een rechte, 160 kilometer lange plooi in de aardkorst. De immense wanden van deze plooi bestaan uit rotslagen die zijn gevormd tijdens verschillende geologische tijdperken. Die wanden zijn door krachten in de aardkorst helemaal schuin gedrukt, waardoor de verschillende rotslagen zichtbaar zijn geworden. Midden tussen de kale rotsen vind je ook nog een prachtig begroeid gebied rondom de Fremont River. Mormoonse kolonisten hebben hier vroeger een nederzetting gesticht, waar zij gewassen teelden en boomgaarden aanlegden.

Capitol Reef is onder andere vernoemd naar het beroemde Capitoolgebouw in Washington. In het witte Navajo-zandsteen bevinden zich namelijk koepels die aan het gebouw doen denken.

In Capitol Reef zullen we de Scenic Drive afrijden, met 11 stops met uitzichtpunten en startpunten van vele wandelingen. De Scenic Drive begint bij het bezoekerscentrum en loopt door het zuiden van Capitol Reef National Park. De Scenic Drive is een one-way, je zult aan het einde dus moeten omkeren en dezelfde route terugrijden.

Gedurende het rijden van de 16 kilometer lange Scenic Drive komen we eerst door het historische stadje Fruita, een van de belangrijkste publiekstrekkers in Capitol Reef National Park zijn de fruitboomgaarden en gerestaureerde historische gebouwen in de voormalige nederzetting Fruita. In de boomgaard mag je wat fruit plukken om op te eten. In Fruita, gelegen nabij Highway 24, staan een boerderij, een oud schoolgebouwtje en enkele schuren. Sommige gebouwen zijn in de zomer de hele dag open, andere zijn alleen per rondleiding te bezoeken
Daarna komen we langs de Gifford Homestead, een traditionele farm van het zuidwesten waar we tegenwoordig "heerlijke fruitpie [kunt] eten aan een picknick tafel in een authentieke setting".
Als je het park via de UT-24 vanuit het westen binnenrijdt (bij het plaatsje Torrey), zie je eerst de heuvelrug van Waterpocket Fold, en kort daarna de rotsformatie Twin Rocks. De volgende bezienswaardigheid is Chimney Rock, een hoge rots die - zoals de naam al aangeeft - op een schoorsteen lijkt.

Qua wandelingen is het een aanrader om de Hickman Bridge Trail te doen. Van begin tot eind is deze wandeling slechts ongeveer 3 kilometer en deze duurt daarom slechts een uur. We zien onder meer twee natuurlijke boogbruggen, waaronder de 40 meter lange en hoge boogbrug waarnaar de wandeling is vernoemd.

SCENIC BYWAY 12
De tweehonderd kilometer lange 'Scenic Byway' (UT12) strekt zich uit tussen Capitol Reef in het oosten Bryce Canyon in het westen. Je rijdt door een onvergetelijk landschap van bijzondere rotsformaties, kleurrijke tafelbergen, verborgen kloven en rotswanden die zijn gekleurd door mineralen.Deze weg wordt beschouwd als een van de mooiste scenic routes in de staat Utah, vooral het 25 mijl lange gedeelte tussen de plaatsen Boulder en Escalante is bijzonder mooi. De weg doorkruist hier een gedeelte van het Grand Staircase Escalante National Monument. 
Het gedeelte van de weg direct ten westen van Boulder wordt The Hogback genoemd; je rijdt hier over een smalle heuvelrug op bijna 2.000 meter hoogte. 

Hierna rijden we door naar Bryce Canyon.

BRYCE CANYON, UTAH
Bryce Canyon is een van de mooiste canyons van Amerika. In de hoefijzervormige kloof staan door erosie gevormde muren en torens in uiteenlopende kleurschakeringen. Het meest bijzonder zijn de hoodoos, smalle rotspilaren. Je verkent het park via de 29 kilometer lange (doodlopende) Rim Road. Voor een onvergetelijke ervaring maak je een wandeling over de kloofbodem.