Dag 12. Monument Valley - Capitol Reef

Vrijdag 12 mei 2017 
Afstand: 333 km | Reistijd: ongeveer 4:45 uur

We gaan vandaag via de prachtige scenic byway de ‘UT95’ naar Torrey / Capitol Reef. Een weg met een prachtige ruige natuur, afwisselende kleuren en indrukwekkende canyons. Absoluut niet toeristisch, soms kom je een hele tijd niemand tegen.
Stop oa bij Hite voor een uitzicht op de Colorado rivier en de vallei.Zorg wel vooraf voor een volle tank want dat is onderweg niet mogelijk.

Je hoeft eigenlijk geen State Park te bezoeken, deze Byway heeft alles!!!

NATURAL BRIDGES NATIONAL MONUMENT, UTAH

Het Natural Bridges National Monument ligt in de zuidoost hoek van de staat Utah, op 45 minuten rijden van de plaats Blanding. Op onze route komen we langs Blanding. Vanuit Blanding gaan we via State route 191 naar het zuiden. Na 4 mijl ga je rechtsaf, via State route 95. Volg deze weg over een afstand van 30 mijl, neem vervolgens de afslag naar State route 275. De ingang van het park ligt 4 mijl verder.

In het zuidwesten van Amerika tref je veel arches (natuurlijke bogen) en ook een kleiner aantal bridges (natuurlijke bruggen) aan. Een natuurlijke brug wordt gevormd door stromend water, terwijl een natuurlijke boog door diverse vormen van erosie kan ontstaan. Bruggen komen meestal voor in ravijnen, terwijl bogen juist vaak hoog en vrijstaand zijn, omdat het vaak gaat om de restanten van kliffen en rotsranden.

Binnen de parkgrenzen van Natural Bridges National Monument liggen twee ravijnen, Armstrong Canyon en White Canyon, waar drie grote natuurlijke bruggen zijn gevonden. Die bruggen zijn gevormd door zijtakken van de Colorado River; het water heeft het zachte zandsteen aan de onderzijde uitgesleten. De bruggen zijn te zien vanaf uitkijkplaatsen die langs de parkweg liggen, het is ook mogelijk naar de bruggen toe te wandelen.

Vanaf het Visitor Center begint een 9 mijl lange rondweg, Bridge View Drive genaamd, waarop eenrichtingverkeer geldt. Achtereenvolgens bereik je de uitkijkplaatsen vanwaar je Sipapu Bridge, Kachina Bridge en Owachomo Bridge kunt zien. De weg is elke dag open van de vroege ochtend tot 30 minuten na zonsondergang.


HOUSE ON FIRE, UTAH

House on Fire is de naam van een rotswoning die sinds enkele jaren bij een wat breder publiek bekend is geworden, vooral bij fotografieliefhebbers. Deze kleine, bijzonder goed bewaard gebleven cliff dwelling ligt in South Mule Canyon, in het zuidoosten van de staat Utah.
House on Fire is gebouwd onder een overhangende rotswand, de cliff dwelling heeft haar naam te danken aan het feit dat die rotswand soms, als de zon precies goed staat, uit vlammen lijkt te bestaan.

Het juiste tijdstip waarop dit effect te zien is, is afhankelijk van het jaargetijde. De zon moet wel het slickrock net vóór de rotswoning raken, maar nog niet de rotswoning zelf. De weerkaatsing van het zonlicht op de rotswand zorgt dan voor het ‘on fire’-effect. Volgens diverse bronnen ligt het beste tijdstip om dit effect tijdens de zomermaanden te kunnen meemaken tussen 10.00 en 11.00 uur ’s ochtends, tijdens de lente en de herfst is het iets later.

Aanrijroute
Rijd vanuit de plaats Blanding via US-191 naar het zuiden. Na 4 mijl ga je rechtsaf (west) via US-95. Volg die weg over een afstand van ruim 19 mijl, en ga dan rechtsaf, de San Juan County Road 263 op (noordoost). De afslag naar deze onverharde weg ligt nabij milemarker 102. De trailhead ligt 0,3 mijl verder, aan de linkerzijde van deze weg.
Er is geen officiële parkeerplaats, aan de rechterzijde van de weg kunnen ongeveer 5 auto’s in de berm staan. De weg is vrij smal, campers kunnen hier niet makkelijk keren. Als je met een camper reist kan je wel op een wat bredere plek nabij het self pay station parkeren. Het waypoint van de trailhead is: N37 32 14.5 W109 43 55.9

De hike

Aan de linkerkant van de San Juan County Road ga je via een pad omlaag, South Mule Canyon in. Beneden staat een registration box, je kunt hier het doel van je wandeling en het aantal personen aangeven. Loop nu via een meestal droogstaande wash naar het westen, de route wijst zich vanzelf. Er zijn maar weinig hoogteverschillen, de hike is zeer eenvoudig. Je bereikt House on Fire na ongeveer 1 mijl lopen, de cliff dwelling ligt aan je rechterzijde, in een alcove op ongeveer 6 meter hoogte. Het waypoint van House on Fire is: N37 32 37.3 W109 44.40.7
In Mule Canyon liggen nog meer cliff dwellings, House on Fire is daarvan de mooiste.

CAPITOL REEF, UTAH

Capitol Reef ligt in het zuiden van de staat Utah. De belangrijkste toegangsweg is de UT-24, die het park over een afstand van ongeveer 17 mijl van oost naar west doorsnijdt.
Aan deze verharde weg ligt het bezoekerscentrum, hier begint de Scenic Drive, een 10 mijl lange zijweg die naar het zuiden loopt . Aan deze parkweg liggen verschillende bezienswaardigheden.De overige wegen in het park zijn onverhard; de voornaamste onverharde wegen zijn de Burr Trail (in het zuiden), de Notom Bullfrog Road (in het oosten), de Hartnet Road en de Caineville Wash Road (beiden in het noorden).
Capitol Reef National Park heeft, in tegenstelling tot de meeste grote parken in Utah, geen shuttlebussysteem.

Natuur, flora & fauna
Ondanks het droge klimaat leven er in Capitol Reef National Park veel dieren. Salamanders, padden en kikkers leven dicht bij de rivier en wateropslagplaatsen. Ook leven in Capitol Reef antilopen, bizons en dikhoornschapen. Roofdieren die er voorkomen zijn ratelslangen, vossen, coyotes, lynxen en wolven. In Capitol Reef leven ook zwarte beren en poema's, maar zij worden vrijwel nooit gezien. Toch is bij het bezoekerscentrum informatie te vinden over hoe je je bezoek aan Capitol Reef veilig kunt doorstaan.

De populaire Fruita Campground ligt 1 mijl voorbij het Visitor Center aan de Scenic Drive. De camping ligt direct langs de Fremont River en wordt omringd door historische boomgaarden. Er zijn toiletten aanwezig, er zijn geen douches. Reserveren is niet mogelijk, zeker in het hoogseizoen is het noodzakelijk om zo vroeg mogelijk te arriveren om nog een plaats te kunnen krijgen.