Dag 11. Arches - Monument Valley

Donderdag 11 mei 2017 
Afstand: 321 km | Reistijd: ongeveer 4:30 uur

Vandaag vertrekken we naar Monument Valley. Monument valley is op z’n mooist bij zonsondergang! We moeten er dus voor zorgen dat we tijdig die kant uit rijden.
We passeren dan Canyonlands, Canyonlands ligt in het zuidoosten van de staat Utah. Het park wordt door de Colorado River en de Green River verdeeld in drie districten. Verder behoort ook nog een klein apart liggend gebied tot Canyonlands National Park.

- het Island in the Sky district
- het Needles district
- het Maze district
- de Horseshoe Canyon Unit

ISLAND IN THE SKY, UTAH


Een bezoek aan het Island in the Sky district kan op weg naar Monument Valley mooi worden gecombineerd aangezien het gelegen is bij de toegang naar het Dead Horse Point State Park waar onze camping gelegen is.

Toegang tot het Island in the Sky district :
- neem de UT-191
- neem de afslag naar de UT-313 (10 mijl ten noorden van Moab)
- de ingang ligt 22 mijl verder

Mesa arch

Het is erg mooi om deze trail te lopen tijdens de zonsopgang. De boog van de Mesa Arch biedt een zeer fotogenieke omlijsting voor de daarachter gelegen kloven van Canyonlands, en de La Sal Mountains op de achtergrond.Net voor het einde van de weg ligt nog een uitkijkpunt: Orange Cliffs Overlook. Tenslotte kom je bij Grand View Point, vanwaar je nog een korte wandeling kan maken.

Grand View Point Trail
Dit is een eenvoudige wandeling tot het uiterste einde van de Island in the Sky mesa. Op de voorgrond ligt Monument Basin, dat vol staat met hoge stenen pilaren. Daarachter daalt het landschap trapsgewijs af naar Green River en de Colorado River, die in de verte samenvloeien. Veel bezoekers ervaren het panoramische uitzicht op dit grillige landschap als het hoogtepunt van hun bezoek aan Canyonlands. Dit is dan ook een van de meest populaire trails.

Na dit korte bezoek aan Canyonlands vervolgen we onze weg en gaan we via Mexican Hat naar Gooseneck State park.

GOOSENECKS STATE PARK, UTAH

Goosenecks State Park is een klein park in het zuidoosten van de staat Utah, dicht bij het plaatsje Mexican Hat. Er is alleen één uitkijkpunt, vanwaar je zicht hebt op de San Juan River die in een aantal grote bochten door het 300 meter lager gelegen landschap heen stroomt. Hemelsbreed legt de rivier hier een afstand van 1,6 kilometer af, maar de stroomafstand bedraagt maar liefst 8 kilometer. De bochten worden in de volksmond Goosenecks genoemd, ganzennekken dus.

Diverse geologische verschijnselen hebben aan het ontstaan van dit landschap bijgedragen. Zo’n 300 miljoen jaar geleden werd het gesteente door bewegingen in de aardkorst omhoog gedrukt. Daarnaast zorgden plooiïngen in de aarde ervoor dat de rivier de enorme bochten heeft uitgeslepen. Water-, wind- en vorsterosie hebben het landschap daarna verder gevormd.

 

MONUMENT VALLEY, UTAH

Het door indianen beheerde Monument Valley Tribal Park is prachtig: in de eindeloze en desolate woestijn, met hier en daar grote rode zandsteenformaties en tafelbergen, lijkt het alsof je in een echte westernfilm terechtgekomen bent. Monument Valley staat bekend om de door erosie gevormde buttes. Een butte (spreek uit: 'bjoet') is een vrijstaande, smalle en hoge rotsformatie, met steile zijden en vaak spitse pilaren. Het monumentale ‘ Forest Gump’ point is een onvergetelijke foto die je gewoonweg moet maken!

Nergens anders dan in Monument Valley zie je deze prachtige woestijnlandschappen en mooie rotspartijen. Het Monument Valley Navajo Tribal Park is natuurlijk bekend van vele western films. We overnacten in Monument Valley de View Campground in het park. Het ligt tegenover de bekendste buttes in het park. Er zijn geen aansluitingen voor electriciteit, water etc. dus vrij basic maar een mooier uitzicht kun je je niet wensen. ’s Avonds als de zon net onder is en de laatste auto’s uit het park rijden, kleurt de lucht roze blauw, een beetje vreemd licht. Het schijnt op die plek een onvergetelijke ervaring te zijn.