Dag 10. Arches

Woensdag 10 mei 2017
Afstand: 35 km | Reistijd: ongeveer ... uur

In de rode rotswoestijn van Canyonlands is een landschap gevormd met canyons, tafelbergen en grillige rotsformatie. De gebieden Island in the Sky en Needles zijn het beste bereikbaar. Island in the Sky omvat een grote tafelberg met weids (en diep!) uitzicht, in Needles staan majestueuze zandstenen rotspilaren met een geeloranje kleur. Op weg naar Island in the Sky, moet je zeker een tussenstop maken in het Dead Horse Point State Park. Op de tafelberg Dead Horse Point sta je 600 meter boven de Colorado-rivier en heb je een schitterend uitzicht over de canyons in het zuidoosten van Utah en de bijzondere vormen van Canyonlands.

ARCHES, UTAH
Arches ligt in het zuidoosten van de staat Utah. Arches National Park heeft maar één ingang, in het zuiden van het park. Deze ingang ligt aan de UT-191, op 5 mijl ten noorden van de toeristische plaats Moab. In het park kan je via een 18 mijl lange weg naar het noorden rijden, er zijn ook twee korte zijwegen. Aan de oostzijde van het park liggen ook nog enkele onverharde wegen.

Nergens ter wereld komen zoveel natuurlijke rotsbogen voor, als binnen de grenzen van Arches National Park. Naast de vele bogen komen in het park ook allerlei andere grillig gevormde rotsformaties voor. Een groot deel van het park is eenvoudig bereikbaar via een 18 mijl lange weg en diverse wandelpaden, maar er zijn ook gebieden die je pas kan bezichtigen na het maken van een lange trektocht.
In de zomermaanden lopen de temperaturen vaak zo hoog op dat zelfs een korte wandeling al behoorlijk inspannend is. Je kan dit park dan ook het beste in de lente of in de herfst bezoeken.

300 miljoen jaar geleden bevond zich in dit gebied een zee; het water droogde op en er bleef een dikke laag zout over. Dit zout werd later bedekt door diverse lagen zand die hier door de wind naartoe werden gebracht. De onderste lagen zand versteenden; we kennen de op deze manier gevormde rotslaag nu onder de naam Entrada Sandstone. De zoutlagen konden het gewicht niet langer aan, en werden van onder de rotslaag vandaan geperst. Door de krachten die hiermee gepaard gingen, ontstonden lange parallel aan elkaar gelegen barsten in het Entrada Sandstone. Allerlei eroderende krachten kregen nu vrij spel: water, ijs, wind, kou en hitte slepen de barsten steeds verder uit; hier en daar ontstonden uithollingen in de steeds dunner wordende richels van het Entrada Sandstone. Die uithollingen werden steeds verder uitgeslepen, waardoor op veel plaatsen openingen ontstonden.
Op deze manier hebben zich in dit gebied meer dan 2000 bogen gevormd. Een opening wordt als boog gezien als de overspanning minstens 90 centimeter (3 feet) breed is; de hoogte is niet van belang.

De grootste boog in het park, Landscape Arch, heeft een overspanning van 93 meter.

De Delicate Arch, bijna 14 meter hoog en ruim 10 meter breed, is de bekendste boog in het park. De wandeling naar deze boog is erg zwaar omdat er onderweg geen schaduw is, en omdat je moet rekenen op flink wat hoogteverschil. Neem minstens 1 liter water per persoon mee! In het begin ga je via een houten hangbrug het riviertje Salt Wash over, de trail is hier goed aangegeven. Daarna kom je in meer rotsachtig gebied, en wordt de trail aangeduid met kleine stapeltjes stenen. Je moet flink omhoog, en loopt aan het einde over een bijna 200 meter lange smalle richel. Pas aan het einde daarvan krijg je Delicate Arch te zien, samen met een van de mooiste uitzichten van het hele park. Op de terugweg kan je vlak voor de hangbrug rechtsaf gaan, je komt dan via een zandpad bij een aantal rotstekeningen van Ute-Indianen. (Tijdens het hoogseizoen kan het moeilijk zijn om een parkeerplaats te vinden!)

Na het bezoek aan Arches rijden we door naar onze volgende camping in het Deadhorse State Park., als die tenminste plaats heeft.
Dead Horse Point State Park ligt in het oosten van de staat Utah. Rijd vanuit Moab 11 mijl in noordwestelijke richting, via State Highway 191. Neem de afslag State Highway 313 in zuidwestelijke richting. Na 18 mijl bereik je opnieuw een afslag; als je rechtdoor rijdt kom je uit in Canyonlands National Park (het Island in the Sky district). Als je linksaf gaat, bereik je na enkele mijlen Dead Horse Point State Park.

Campgrounds bij Canyonlands zijn beperkt. Alternatief is ws toch bij Moab, als de camping die we in Moab hebben bevalt.

DEAD HORSE POINT, UTAH

Dead Horse State Park is één van Utah’s meest spectaculaire staatsparken. Miljoenen jaren van geologische activiteit hebben het spectaculaire landschap van het Dead Horse Point State Park gecreëerd. Het uitzicht vanaf Dead Horse Point is één van de meest gefotografeerde vergezichten ter wereld. Door zijn ligging op een plateau biedt het een schitterend uitzicht op de 600 meter lager gelegen Colorado River en de omliggende canyons. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit gebied werd gebruikt voor de wereldberoemde slotscène van de film Thelma & Louise uit 1991.

De planten en dieren van Dead Horse Point hebben zich aangepast aan het land met een schaarste aan water en extreme temperaturen. Planten groeien heel langzaam en bomen van 4,5 meter kunnen wel honderden jaren oud zijn. De bladeren van de meeste planten zijn klein en sommige hebben een wasachtige coating om verdamping te verminderen. De meeste woestijndieren zijn nachtdieren en alleen actief gedurende de koelere avonden en ochtenden. Sommigen hebben grote oren om warmte af te voeren, terwijl anderen water halen uit hun voeding.Op één plaats is het rotsplateau waarop het park ligt nog geen 30 meter breed, waardoor het verder gelegen gedeelte als een soort van schiereiland in het landschap staat. Vroeger werden wilde paarden door cowboys naar dit punt gedreven, waarna de smalle doorgang met een hek werd afgesloten. De beste paarden werden getemd, de overige paarden werden gewoonlijk weer vrijgelaten. Volgens een oude legende is het één keer voorgekomen dat de opgesloten paarden bovenop het rotsplateau aan hun lot werden overgelaten; de beesten stierven door een gebrek aan water. Het park dankt haar naam aan dit oude verhaal.

Behalve de bekende Dead Horse Point Overlook komen er nog enkele andere uitkijkpunten in het park voor, die via een 2,5 kilometer lang wandelpad met elkaar zijn verbonden. Het wandelpad start bij het Visitor Center, als je vandaar uit langs de rand van het rotsplateau loopt bereik je achtereenvolgens Pyramid Canyon Overlook, de overkapte Observation Shelter (met picknicktafels), Dead Horse Point Overlook, Meander Overlook, Shafer Canyon Overlook, Rim Overlook en de Big Horn Overlook.